Chebský zpravodaj

  • Chebský zpravodaj
    Každý měsíc přináší programy kin a divadel, informace o výstavách, koncertech v regionu Cheb-Františkovy Lázně-Aš. Možnost účinné inzerce za výhodné ceny.

  • Na cestě ke Spokojenému kraji
    Letos v únoru se do volebního souboje o krajské zastupitelstvo přihlásilo nové hnutí Volba pro Karlovarský kraj...

  • Roste ve vaší obci Strom roku 2016?
    Jubilejní patnáctý ročník celostátní ankety Strom roku opět hledá stromy se zajímavým příběhem. Anketa je příležitostí, jak získat pro...

  • Josef Laufer: Roura od kamen
    „Mnohokrát jsem byl osloven, abych o sobě vydal sepsané spisy, jak je tomu zvykem u lidí s nepřehlédnutelným obličejem. Paměť je věc ošidná...

  • Cesty za sluncem
    Říkal prý J.W.Goethe, že krásná tvář mladého člověka vychází z přirozenosti, kdežto krásný starý člověk je umělecké dílo. Určitě...

Chebáček

Chebský zpravodaj - časopis pro Cheb a okolí

Chebský zpravodaj je kulturně-společenský měsíčník. V každém čísle dále najdete cestopisné seriály, informace o nových knihách, soutěže o hodnotné ceny a mnoho dalších zajímavostí.
Chebský zpravodaj vychází měsíčně v nákladu 10.500 výtisků. 7.000 ks je distribuováno přímo do poštovních schránek firem a domácností v Chebu. Stránky Chebského zpravodaje jsou k dispozici i firmám pro jejich účinnou prezentaci za velmi výhodné ceny. Více zde: Reklama Cheb

Články

Akustické kytary a jejich „příbuzní“

publikoval: Jan Novotný

Nejznámějším typem je španělská kytara (důvěrně španělka). Používá se především v klasické a španělské hudbě, má nylonové struny a široký krk/hmatník o průměru 52 mm. Mohou se použít i kovové struny, ale obvykle není na tuto zátěž stavěna a tah kovových strun nemusí vydržet zejména přilepená kobylka. To znamená, že kovové struny musí být tenčí, nejlépe tzv. devítky, nebo desítky. Španělská, nebo také klasická kytara se vyrábí v pěti velikostech. Pokud dítě nastupuje do hudební školy, zde je doporučený věk pro jednotlivé velikosti: 1/8- 4-5 let, 1/2- 5-7 let, 3/4- 6-9 let, 7/8- 8-11, 4/4- 10 let a více.

Dále existuje dreadnought (westernová) kytara, která má větší tělo než španělka, kovové struny a užší oblý hmatník 43 - 45 mm. Má uplatnění především v country, folku, rocku a dalších hudebních stylech. Může mít v těle tzv. cutaway, neboli výřez pro snadnější hru ve vyšších polohách za 12. pražcem. Existuje také v provedení Jumbo, kdy tělo kytary je ještě o něco větší, což má důvod v získání silnějších basů a zvuku kytary.
Jak španělka, tak i westernová a jumbo kytara se vyrábějí nejčastěji ze speciální podýhované překližky, pokud chcete kvalitnější - zvučnější kytaru, kupujte kytaru např. s masivní cedrovou, nebo smrkovou horní deskou.
Havajská kytara je konstrukčně podobná španělce, má širší luby a tedy mohutnější korpus. Ladí se do durového akordu a ke hře se používá zvláštní styl. Struny se nepřitlačují prsty k pražcům, ale jejich délka chvění se zkracuje kovovým „želízkem“ drženým v ruce. Vzniká tak charakteristický chvějivý zvuk s plynulými přechody mezi jednotlivými tóny. Používá se v etnické a country hudbě. Existují i elektrofonické varianty havajské kytary a její „příbuzní“, např. steel kytara, nebo pedal steel kytara.
Dobro je nástroj s podobným laděním a stylem hry jako havajská kytara. Odlišuje se velkým kruhovým kovovým rezonátorem umístěným ve vrchní desce. Nástroj byl zkonstruován na počátku 20. století v USA (slovenským emigrantem Jánem Dopyerou – DoBro = Dopyera Brothers) a používá se v hudbě zvané „bluegrass“, což je součást americké country hudby. Tento nástroj existuje také jako Resonator guitar, nebo Reso-Phonic guitar, neboli rezofonická kytara a může mít celokovové tělo.
Na rozdíl od smyčcových nástrojů, které jsou dlabány z masivu, jsou kytary vyráběny z plochých desek. Již tento fakt předurčuje, že mají mnohem kratší životnost, protože ploché desky, ač žebrované, se dříve propadají. Životnost kytar se tak pohybuje v řádu desetiletí, smyčcové nástroje v řádu století. U kytar klasických a akustických, s výjimkou případného občasného promazání mechaniky, vyčištění korpusu a krku vlhkým hadříkem nebo speciálním leštidlem na lak a relativně časté výměny strun, žádné další a větší servisní úkony provádět nemusíte.
U akustických i elektrických kytar může dojít k ohnutí krku ve směru tahu strun (vysoký dohmat) nebo proti němu (nízký dohmat, struny drnčí). Tyto jevy nastávají nejčastěji změnou tloušťky strun, tedy jiných tvrdostí a tahů, nebo změnou okolní vlhkosti a teploty. Kytary mají uvnitř krku speciální drát se šroubem na hlavici nebo u korpusu pod hmatníkem, kterým povolíte nebo utáhnete krk proti tahu strun až do jejich ideálního zdvihu - tento pohyb může mít až několikadenní zpoždění kvůli tvarové paměti materiálu. Tyto defekty, včetně např. odlepení kobylky, prasklin korpusu, nebo laku a poruch u kytar s aktivní elektronikou, vyřešíte návštěvou servisního technika nebo opraváře.
Ostatním tzv. strunným drnkacím nástrojům, jako je ukulele, mandolína, banjo, autoharfa apod. se budeme věnovat příště.

Pavel Hartmann
H&K Music Cheb

Reklama

Doporučujeme

Reklama



Reklama