Chebský zpravodaj

  • Chebský zpravodaj
    Každý měsíc přináší programy kin a divadel, informace o výstavách, koncertech v regionu Cheb-Františkovy Lázně-Aš. Možnost účinné inzerce za výhodné ceny.

  • Na cestě ke Spokojenému kraji
    Letos v únoru se do volebního souboje o krajské zastupitelstvo přihlásilo nové hnutí Volba pro Karlovarský kraj...

  • Roste ve vaší obci Strom roku 2016?
    Jubilejní patnáctý ročník celostátní ankety Strom roku opět hledá stromy se zajímavým příběhem. Anketa je příležitostí, jak získat pro...

  • Josef Laufer: Roura od kamen
    „Mnohokrát jsem byl osloven, abych o sobě vydal sepsané spisy, jak je tomu zvykem u lidí s nepřehlédnutelným obličejem. Paměť je věc ošidná...

  • Cesty za sluncem
    Říkal prý J.W.Goethe, že krásná tvář mladého člověka vychází z přirozenosti, kdežto krásný starý člověk je umělecké dílo. Určitě...

Chebáček

Chebský zpravodaj - časopis pro Cheb a okolí

Chebský zpravodaj je kulturně-společenský měsíčník. V každém čísle dále najdete cestopisné seriály, informace o nových knihách, soutěže o hodnotné ceny a mnoho dalších zajímavostí.
Chebský zpravodaj vychází měsíčně v nákladu 10.500 výtisků. 7.000 ks je distribuováno přímo do poštovních schránek firem a domácností v Chebu. Stránky Chebského zpravodaje jsou k dispozici i firmám pro jejich účinnou prezentaci za velmi výhodné ceny. Více zde: Reklama Cheb

Články

Další strunné drnkací nástroje

publikoval: Jan Novotný

V minulém čísle jsme si popsali různé druhy akustických kytar a jejich „příbuzné“. V dnešním díle si popíšeme některé ostatní, tzv. strunné drnkací nástroje, jako je ukulele, mandolína a banjo.

Mandolína se vyvinula podle některých názorů ve středověku z loutny, podle jiných z mandory nebo kvinterny. Dnešní podobu získaly v sedmnáctém století v Neapoli. Používaly se jako sólové i jako doprovodné nástroje. Mandolina je laděna stejně jako housle (G-D-A-E) a struny jsou zdvojené. Má výrazný pronikavý zvuk a v současné době je hra na mandolínu stále rozšířenější. Jedna z nejrozšířenějších je mandolína využívaná hráči country a bluegrassu (zejména typ „F“), často elektroakustická, opatřená snímačem. Nemá kulatý ozvučný otvor uprostřed, ale dva úzké, na stranách ozvučné desky, podobně jako housle.

Ukulele je havajský hudební nástroj, vypadá jako zmenšená kytara a obvykle má 4 struny. Ukulele může mít čtyři různé velikosti: sopránové (21 palců ), koncertní (23 palců), tenorové (26 palců) a barytonové (30 palců). Sopránové ukulele - na Havaji se mu říká „standardní“ - má nejmenší velikost. Koncertní, které bylo vynalezeno ve 20. letech minulého století, jako zvětšenina sopránového, je mírně větší a hlasitější, s hlubším tónem. Krátce poté bylo vytvořeno o mnoho větší tenorové ukulele, které je opět ještě hlasitější a má hlubší basový tón. Nejčastější ladění je g’c’e’a’, nebo a’d’f#’h’. Největší je barytonové, vytvořené ve 40. letech a mívá ladění d g h e. Je považováno za malou čtyřstrunnou kytaru, protože má stejné ladění. Mimo čtyřstrunného ukulele existují i nástroje 6 strunné a osmistrunné. Nejznámější hráči na ukulele jsou např. „Jimi Hendrix ukulele“ - Jake Shimabukuro, nebo The Ukulele Orchestra Of Great Britain.

Banjo. Tenorové bendžo je čtyřstunné, dále existuje také pětistrunné a šestistrunné (kytarové) banjo. Nejčastěji používané banjo je pětistrunné. Synonymem pro pětistrunné ­bendžo by mohl být název bluegrass bendžo, jelikož bluegrass je hudba, kde se tento nástroj nejčastěji vyskytuje. Tento nástroj je snadno identifikovatelný podle kolíku páté struny, který ční z boku krku, nejčastěji na 5. poli (bluegrass bendžo), někdy na 8. poli (folkové pětistrunné bendžo). Nejčastější ladění je g D G H d (open G), další ladění jsou f# D F# A d (open D), g D G B d (G moll), populární je také g C G H d nebo zdvojeně g C G C d a mnoho dalších. Šestistrunné banjo je laděné stejně jako kytara. Banjo je oblíbené pro svůj charakteristický zvonivý zvuk. V Československu byl nejvýznamnějším hráčem na pětistrunné banjo Marko Čermák, zakládající člen skupiny Greenhorns, díky němuž zde bluegrassová muzika zapustila kořeny.

Pavel Hartmann
H&K Music Cheb

Reklama

Doporučujeme

Reklama



Reklama