Chebský zpravodaj

  • Chebský zpravodaj
    Každý měsíc přináší programy kin a divadel, informace o výstavách, koncertech v regionu Cheb-Františkovy Lázně-Aš. Možnost účinné inzerce za výhodné ceny.

  • Na cestě ke Spokojenému kraji
    Letos v únoru se do volebního souboje o krajské zastupitelstvo přihlásilo nové hnutí Volba pro Karlovarský kraj...

  • Roste ve vaší obci Strom roku 2016?
    Jubilejní patnáctý ročník celostátní ankety Strom roku opět hledá stromy se zajímavým příběhem. Anketa je příležitostí, jak získat pro...

  • Josef Laufer: Roura od kamen
    „Mnohokrát jsem byl osloven, abych o sobě vydal sepsané spisy, jak je tomu zvykem u lidí s nepřehlédnutelným obličejem. Paměť je věc ošidná...

  • Cesty za sluncem
    Říkal prý J.W.Goethe, že krásná tvář mladého člověka vychází z přirozenosti, kdežto krásný starý člověk je umělecké dílo. Určitě...

Chebáček

Chebský zpravodaj - časopis pro Cheb a okolí

Chebský zpravodaj je kulturně-společenský měsíčník. V každém čísle dále najdete cestopisné seriály, informace o nových knihách, soutěže o hodnotné ceny a mnoho dalších zajímavostí.
Chebský zpravodaj vychází měsíčně v nákladu 10.500 výtisků. 7.000 ks je distribuováno přímo do poštovních schránek firem a domácností v Chebu. Stránky Chebského zpravodaje jsou k dispozici i firmám pro jejich účinnou prezentaci za velmi výhodné ceny. Více zde: Reklama Cheb

Články

KDYŽ ZAZNÍ ZVONY SVATEBNÍ

publikoval: Jan Novotný

ANEB JAK SI NÁŠ DĚDEČEK BABIČKU BRAL

Na 17. května letošního roku připravuje Krajské muzeum Karlovarského kraje, Muzeum Cheb výstavu s pracovním názvem „Když zazní zvony svatební aneb jak si náš dědeček babičku bral“. Jde o výstavu připravenou jako výběr ze dvou návštěvnicky nesmírně úspěšných výstav na dané téma, které v loňském roce a začátkem letošního roku proběhly ve Východočeském muzeu v Pardubicích a v Muzeu východních Čech v Hradci Králové.

Základním tématem, kolem kterého se vše odvíjí, je nevěsta a její svatební šaty. Chebské muzeum nabídne svým návštěvníkům setkání se specifickými sbírkovými předměty, které nenajdeme ve sbírkových fondech žádného muzea v Karlovarském kraji: svatební šaty a jejich proměny v plynutí času mezi 80. lety 19. století a 80. lety 20. století.

Téma výstavy je zajímavé a návštěvnicky velmi atraktivní: krásné svatební šaty jsou snem každé mladé ženy, vlastně každé ženy, už od jejích dětských let. Svatební šaty jsou splněným snem o naplněném osudu princezny. Osud svatebních šatů je vlastně osudem motýla: stejně jako on žijí jen pro několik hodin šťastného okamžiku. Jsou snem ženy, ale zároveň jsou momentem úžasu a překvapení pro muže.

Svatba ale nejsou jen svatební šaty, je to soubor konvenčních obřadů a úkonů provázejících vstup dvou lidí do manželského stavu, tedy skutečného dospělého života. Předchází mu období pečlivých příprav. Zůstanou po něm předměty dlouhá léta uchovávané v krabicích na dnech skříní. Svatební oznámení, šaty, závoje, rukavičky, fotografie chvil naplněných očekáváním. Někdy se řízením osudu stanou muzejními exponáty.

Připravovaná výstava je postavená na zápůjčce sbírkových exponátů převážně z Muzea východních Čech v Hradci Králové. Výstava bude v Chebu doplněna získaným materiálem z našeho regionu. Půjde o materiál získaný od laskavých příznivců chebského muzea, kteří se tak zapůjčením svatebních oznámení, gratulací ke svatbě, fotografií ze svatebních obřadů vlastních, svých rodičů, prarodičů, či dokonce praprarodičů, na kterých jsou zachyceny právě svatební šaty, stanou spolutvůrci připravované výstavy. Jako součást výstavy bude představena jednak v ikonografii, jednak v průvodních atributech tradiční chebská lidová svatba.

V rámci vernisáže bude také oficiálně vyhlášena doprovodná akce k výstavě, která bude určena pro všechny zájemce bez rozdílu věku. Bude to soutěž o nejoriginálnější a nejzajímavější návrh svatebního oznámení, svatebního přání a svatebních šatů. Všechny návrhy, které autoři odevzdají do Krajského muzea Karlovarského kraje Muzea Cheb do 17. června, budou vystaveny až do konce výstavy (tj. do 10. srpna) v prostorách chebského muzea a nejoriginálnější z nich budou odměněny.

Výstava „Když zazní zvony svatební aneb jak si náš dědeček babičku bral“
bude otevřena ve výstavním sále muzea v sobotu 17. května v rámci Chebské muzejní noci, kterou se muzeum letos již popáté zapojuje do celorepublikového Festivalu muzejních nocí. Tento festival určený široké veřejnosti je připomenutím a oslavou Mezinárodního dne muzeí.

Reklama

Doporučujeme

Reklama



Reklama