Chebský zpravodaj

  • Chebský zpravodaj
    Každý měsíc přináší programy kin a divadel, informace o výstavách, koncertech v regionu Cheb-Františkovy Lázně-Aš. Možnost účinné inzerce za výhodné ceny.

  • Na cestě ke Spokojenému kraji
    Letos v únoru se do volebního souboje o krajské zastupitelstvo přihlásilo nové hnutí Volba pro Karlovarský kraj...

  • Roste ve vaší obci Strom roku 2016?
    Jubilejní patnáctý ročník celostátní ankety Strom roku opět hledá stromy se zajímavým příběhem. Anketa je příležitostí, jak získat pro...

  • Josef Laufer: Roura od kamen
    „Mnohokrát jsem byl osloven, abych o sobě vydal sepsané spisy, jak je tomu zvykem u lidí s nepřehlédnutelným obličejem. Paměť je věc ošidná...

  • Cesty za sluncem
    Říkal prý J.W.Goethe, že krásná tvář mladého člověka vychází z přirozenosti, kdežto krásný starý člověk je umělecké dílo. Určitě...

Chebáček

Chebský zpravodaj - časopis pro Cheb a okolí

Chebský zpravodaj je kulturně-společenský měsíčník. V každém čísle dále najdete cestopisné seriály, informace o nových knihách, soutěže o hodnotné ceny a mnoho dalších zajímavostí.
Chebský zpravodaj vychází měsíčně v nákladu 10.500 výtisků. 7.000 ks je distribuováno přímo do poštovních schránek firem a domácností v Chebu. Stránky Chebského zpravodaje jsou k dispozici i firmám pro jejich účinnou prezentaci za velmi výhodné ceny. Více zde: Reklama Cheb

Články

Krajinou Adalberta Stiftera. Pozvánka do Chebu

publikoval: Jan Novotný

Rádi si připomínáme Šumavu. Její zelenou, melancholickou krásu a zádumčivost. A někdy zapomínáme, že není jen naše, česká Šumava, že tato Gabreta – pohoří kozorohů, jak ji pojmenovali v dávnověku Keltové, spadá i do Bavorska a Rakouska. Proto v roce 2005, kdy to bylo 200 let od narození básníka Šumavy Adalberta Stiftera, proběhlo v těchto „šumavských“ zemích mnoho vzpomínkových akcí, besed, přednášek, výstav, televizních i rozhlasových pořadů.
Jeden z největších evropských fotografů, Rakušan Gerhard Trumler, se rozhodl uctít Stifterovu Šumavu samostatnou fotografickou výstavou.

Prof. Gerhard Trumler, jehož fotografie otiskují nejvýznamnější magazíny Evropy i světa, který vystavuje v nejprestižnějších galeriích a muzeích světa, který získal mnoho prestižních státních cen a vyznamenání, se rozhodl vznést unikátní a pozoruhodný hold svému milovanému básníkovi a spisovateli. Výstavu 80 fotografií nazval Vstříc půlnoci a nabídl ji nejen rakouským a bavorským, ale i českým muzeím a galeriím. Autor od roku 1978 vydal 150 vlastních knih, ale přímá inspirace dílem A.Stiftera je obsažena v úspěšné knize „Šumava – po stopách Adalberta Stiftera“ v roce 1981 a zejména v monumentální, pětisvazkové antologii o Rakousku (1994 – 2004) Barevné kameny s texty svého obdivovaného básníka.
A když se právě nenachází na cestách po světě, žije Gerhard Trumler nejen ve Vídni, ale v Rosendorfu, vysněné stifterovské krajině na šumavské „půlnoční straně“ Rakouska, ve Waldviertlu.
Do krajského muzea do Chebu se výstava dostává prostřednictvím Rakouského kulturního fóra.
Tradicí našeho muzea je již dávno představovat na vernisážích zajímavé osobnosti a odborníky, jejichž vystoupení přináší i jiné, mnohdy neotřelé pohledy na uváděné téma.
Tentokráte jsme jako hlavního aktéra literárního, vernisážového besedování pozvali básníka, spisovatele a známého rozhlasového autora PhDr. Jiřího Kamena, který právě pro rozhlas připravoval pořady o staré Šumavě, lidech, zvycích. Proto jsme jej požádali o takové vystoupení, které by představilo stifterovskou inspiraci nějak jinak než oslavnými, životopisnými a mnohokrát citovanými skutečnostmi. Zvolil si téma „Johannes Urzidil a Šumava Adalberta Stiftera“. Jeho součástí budou i ukázky z rozhlasového pořadu České hry a slzy Johannese Urzidila, dokumentu o šumavských pobytech německy píšícího lyrika, prozaika, esejisty, žurnalisty a autora knihy Goethe v Čechách, natočeném v Dolní Zvonkové a Horní Plané na Šumavě s nakladatelem Milošem Minaříkem a v jeskynní kapli sv. Eliáše v Praze s geologem Václavem Cílkem. Neopomene vzpomenout Šumavu v díle a životě Johannese Urzidila, či téma Urzidil a Goethe na Komorní hůrce u Chebu a další šumavské inspirace v dílech českých a německých autorů.V další části této netradičně pojaté vernisážové disputace a besedy – za občasného doprovodu citery a s vůní černé kávy a dobrého štrůdlu - vystoupí PhDr. Tomáš Dostál, historik chebského muzea a bude hovořit o Literární společnosti Adalberta Stiftera v Chebu a Mgr. Zbyněk Černý, který bude hovořit o tom, jak chebský sochař vyhrál soutěž na Stifterovu sochu, která byla odhalena v roce 1906 v Dobré Vodě u Horní Plané, .a o jejím dalším osudu.

Jako malý, netradiční bonus, další přizvaný besedník, autor vlastivědných kuchařek Václav Malovický, představí kuchyni staré Šumavy. Pohovoří o mýtech a pověrách, které kolem ní panují, jak to bylo s knedlíky, houbami, zda jedli staří Šumaváci ryby, či co to bylo saures.
Dovoluji si vás pozvat na vernisážový večer 30. března 2006 do Krajského muzea Cheb a na zejména unikátní a ojedinělou výstavu, kterou od 17.30 hodin zahájí ředitel Rakouského kulturního fóra Dr. Walther Persché. Výstava potrvá v Chebu do konce května 2006.

Srdečně Eva Dittertová

Reklama

Doporučujeme

Reklama



Reklama