Chebský zpravodaj

  • Chebský zpravodaj
    Každý měsíc přináší programy kin a divadel, informace o výstavách, koncertech v regionu Cheb-Františkovy Lázně-Aš. Možnost účinné inzerce za výhodné ceny.

  • Na cestě ke Spokojenému kraji
    Letos v únoru se do volebního souboje o krajské zastupitelstvo přihlásilo nové hnutí Volba pro Karlovarský kraj...

  • Roste ve vaší obci Strom roku 2016?
    Jubilejní patnáctý ročník celostátní ankety Strom roku opět hledá stromy se zajímavým příběhem. Anketa je příležitostí, jak získat pro...

  • Josef Laufer: Roura od kamen
    „Mnohokrát jsem byl osloven, abych o sobě vydal sepsané spisy, jak je tomu zvykem u lidí s nepřehlédnutelným obličejem. Paměť je věc ošidná...

  • Cesty za sluncem
    Říkal prý J.W.Goethe, že krásná tvář mladého člověka vychází z přirozenosti, kdežto krásný starý člověk je umělecké dílo. Určitě...

Chebáček

Chebský zpravodaj - časopis pro Cheb a okolí

Chebský zpravodaj je kulturně-společenský měsíčník. V každém čísle dále najdete cestopisné seriály, informace o nových knihách, soutěže o hodnotné ceny a mnoho dalších zajímavostí.
Chebský zpravodaj vychází měsíčně v nákladu 10.500 výtisků. 7.000 ks je distribuováno přímo do poštovních schránek firem a domácností v Chebu. Stránky Chebského zpravodaje jsou k dispozici i firmám pro jejich účinnou prezentaci za velmi výhodné ceny. Více zde: Reklama Cheb

Články

První premiéra 46. sezóny ZDCH

publikoval: Jan Novotný

Představujeme Vám první premiéru sezóny, jevištní adaptaci nejznámější české lyrickoepické básně. Strašlivý lesů pán a jeho konec!

Může se zdát, že nejslavnější česká lyrickoepická báseň Máj se už objevila v tolika úpravách a interpretacích, že k ní není co dodat. My se domníváme, že tato romantická skladba, která v době svého vydání (1836) způsobila v české obrozenecké společnosti doslova poprask, může nově promlouvat k současné generaci mladých. Notoricky známou báseň o vězni nad jezerem, modravé obloze, mrtvém milenčině citu a prvním máji, lásky čase vyprávíme jako dramatickou historii lásky, zrady a pomsty, ale i jako velkolepý příběh první poloviny devatenáctého století, v němž se objeví vedle Máchy také například jeho přítel a pozdější obhájce Karel Sabina nebo jeho rival, divadelník Josef Kajetán Tyl. Osobní se propojuje s historickým, umění se propojuje se životem přesně v duchu romantického pohledu na svět – a právě Karel Hynek Mácha byl přece jedním z nejprůraznějších českých romantiků, však ho jeho současníci také často posměšně označovali jako „českého lorda Byrona“.
Adaptaci Máje pro ZDCH připravil pražský režisér Karel Brožek, který s naším divadlem spolupracoval již několikrát – jeho zálibu v české literární klasice potvrzuje jedna z nejdéle hraných inscenací ZDCH, Erbenova Kytice.
Máj je živá klasika – tak ji čteme, vidíme i hrajeme. Přijďte na premiéru v sobotu 7. 10. v 19 hodin nebo 19. 10. či 21. 10. rovněž v 19 hod.

Reklama

Doporučujeme

Reklama



Reklama