Chebský zpravodaj

  • Chebský zpravodaj
    Každý měsíc přináší programy kin a divadel, informace o výstavách, koncertech v regionu Cheb-Františkovy Lázně-Aš. Možnost účinné inzerce za výhodné ceny.

  • Na cestě ke Spokojenému kraji
    Letos v únoru se do volebního souboje o krajské zastupitelstvo přihlásilo nové hnutí Volba pro Karlovarský kraj...

  • Roste ve vaší obci Strom roku 2016?
    Jubilejní patnáctý ročník celostátní ankety Strom roku opět hledá stromy se zajímavým příběhem. Anketa je příležitostí, jak získat pro...

  • Josef Laufer: Roura od kamen
    „Mnohokrát jsem byl osloven, abych o sobě vydal sepsané spisy, jak je tomu zvykem u lidí s nepřehlédnutelným obličejem. Paměť je věc ošidná...

  • Cesty za sluncem
    Říkal prý J.W.Goethe, že krásná tvář mladého člověka vychází z přirozenosti, kdežto krásný starý člověk je umělecké dílo. Určitě...

Chebáček

Chebský zpravodaj - časopis pro Cheb a okolí

Chebský zpravodaj je kulturně-společenský měsíčník. V každém čísle dále najdete cestopisné seriály, informace o nových knihách, soutěže o hodnotné ceny a mnoho dalších zajímavostí.
Chebský zpravodaj vychází měsíčně v nákladu 10.500 výtisků. 7.000 ks je distribuováno přímo do poštovních schránek firem a domácností v Chebu. Stránky Chebského zpravodaje jsou k dispozici i firmám pro jejich účinnou prezentaci za velmi výhodné ceny. Více zde: Reklama Cheb

Články

Roste ve vaší obci Strom roku 2016?

publikoval: Jan Novotný

Jubilejní patnáctý ročník celostátní ankety Strom roku opět hledá stromy se zajímavým příběhem. Anketa je příležitostí, jak získat pro strom odborné ošetření, nebo finance na výsadbu nových stromů. Z došlých přihlášek totiž porota vybere dvanáct finalistů, kteří budou moci soutěžit o přízeň veřejnosti ve zpoplatněném hlasování. Vítězný strom navíc postoupí do mezinárodního kola ankety Evropský strom roku. Uzávěrka návrhů do ankety, kterou každoročně pořádá Nadace Partnerství, je 30. dubna. Podrobnosti o tom, jak strom přihlásit, budou od 21. března dostupné na www.stromroku.cz.

„Mnozí lidé si neuvědomují, jak moc stromy ke svému životu potřebujeme, jak dlouho trvá, než z malé sazeničky vyroste mohutný strom, kolik péče a ochrany je k tomu zapotřebí. Anketou Strom roku chceme připomenout význam starých stromů a zároveň podpořit péči o tyto stromy, aby nám mohly poskytovat stín ještě dlouhou dobu,“ říká Andrea Krůpová z Nadace Partnerství.

Díky hlasování v anketě mohlo být například v loňském roce ošetřeno pět stromů, čímž se dosáhlo zlepšení jejich zdravotního stavu a vitality. V blízkosti čtyř finálových stromů proběhly nové výsadby. U dvou stromů přibyla lavička, na níž mohou návštěvníci rozjímat. Účast stromu v anketě navíc pomohla stmelit komunitu a motivovala obyvatele, aby se více zajímali o přírodu ve svém okolí.

Navrhnout kandidáta na Strom roku 2016 může kdokoli – jednotlivci, rodiny, sousedé, učitelé se školáky, spolky, sdružení i celé obce. Do finálového hlasování postoupí 12 stromů. Vítězný strom Nadace Partnerství ocení 20. října, kdy se v České republice slaví Den stromů. Vítěz získá odborné arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia a nominuje se do evropského kola.

Jak přihlásit strom do ankety:
1. Zjistěte základní parametry stromu (druh, stáří, obvod kmene, lokalita, GPS souřadnice atd.).
2. Vypátrejte z kronik, knížek i od pamětníků příběh stromu, nebo nechejte školáky vymyslet vlastní.
3. Pořiďte fotografie stromu.
4. Zapojte do tvorby přihlášky školu, spolky i nadšence všech generací.
5. Vymyslete, co byste udělali s výtěžkem hlasování (ošetření stromu, výsadby, naučná cedule apod.).
6. Odešlete přihlášku do 30. dubna na stromroku@nap.cz.

Bližší informace o celostátní anketě Strom roku 2016: www.stromroku.cz
Facebook: www.facebook.com/anketastromroku

Reklama

Doporučujeme

Reklama



Reklama