Chebský zpravodaj

  • Chebský zpravodaj
    Každý měsíc přináší programy kin a divadel, informace o výstavách, koncertech v regionu Cheb-Františkovy Lázně-Aš. Možnost účinné inzerce za výhodné ceny.

  • Na cestě ke Spokojenému kraji
    Letos v únoru se do volebního souboje o krajské zastupitelstvo přihlásilo nové hnutí Volba pro Karlovarský kraj...

  • Roste ve vaší obci Strom roku 2016?
    Jubilejní patnáctý ročník celostátní ankety Strom roku opět hledá stromy se zajímavým příběhem. Anketa je příležitostí, jak získat pro...

  • Josef Laufer: Roura od kamen
    „Mnohokrát jsem byl osloven, abych o sobě vydal sepsané spisy, jak je tomu zvykem u lidí s nepřehlédnutelným obličejem. Paměť je věc ošidná...

  • Cesty za sluncem
    Říkal prý J.W.Goethe, že krásná tvář mladého člověka vychází z přirozenosti, kdežto krásný starý člověk je umělecké dílo. Určitě...

Chebáček

Chebský zpravodaj - časopis pro Cheb a okolí

Chebský zpravodaj je kulturně-společenský měsíčník. V každém čísle dále najdete cestopisné seriály, informace o nových knihách, soutěže o hodnotné ceny a mnoho dalších zajímavostí.
Chebský zpravodaj vychází měsíčně v nákladu 10.500 výtisků. 7.000 ks je distribuováno přímo do poštovních schránek firem a domácností v Chebu. Stránky Chebského zpravodaje jsou k dispozici i firmám pro jejich účinnou prezentaci za velmi výhodné ceny. Více zde: Reklama Cheb

Články

Výstavní projekt „Neznámý svět drobných savců“

publikoval: Jan Novotný

Hlavním výstavním projektem Krajského muzea Karlovarského kraje pro jaro 2007 je „Neznámý svět drobných savců“. Na stejnojmenné výstavě čeká návštěvníky představení všech 58 druhů drobných savců, tj. hmyzožravců, hlodavců a netopýrů, žijících na území České republiky. Jednotlivé druhy a jejich typické prostředí poznáte prostřednictvím fotografií předního českého zoologa RNDr. Miloše Anděry, CSc. z Národního muzea v Praze. Kromě fotografií uvidíte též exponáty většiny druhů ze sbírek několika českých muzeí. Dermoplastické preparáty (tzv. vycpaniny) všech druhů hmyzožravců a hlodavců ČR byly unikátně shromážděny pro tuto výstavu a jako celek jsou vystavovány poprvé. Projekt bude zahájen vernisáží výstavy v úterý 10. dubna v 17:00 ve výstavní síni Muzea Cheb a potrvá do neděle 10. června 2007.

Výstava je koncipována nejen jako možný doplněk výuky biologie na základních a středních školách (pracovní listy pro různé věkové kategorie), ale i pro širokou veřejnost, která chce vidět rozmanitost drobných savců ve střední Evropě a seznámit se s jejich životním prostředím. Návštěvníci se na velkých fotografiích budou moci přesvědčit, že mnohdy tak zatracované „myši“ či „tajemní netopýři“ jsou ve skutečnosti sympatická zvířata, která neznáme jen proto, že skrytým způsobem života unikají naší pozornosti. A chycená myš v pastičce – to už je o něčem zcela jiném... Uvidíte nejen kompletní fotografickou kolekci 23 druhů našich letounů (21 druhů netopýrů a 2 druhy vrápenců), můžete ale také obdivovat dnes již vzácné druhy – bobra evropského či sysla obecného, kteří se vyskytují i v našem kraji. Speciálně pro tuto výstavu byly pořízeny fotografie a exponát myši západoevropské, která má v Karlovarském kraji svoji západní hranici rozšíření. Tento běžný druh západní Evropy se v ČR v současné době vyskytuje pouze v Ašském výběžku zhruba od Trojmezí po Františkovy Lázně, v okolí Chebu pak tvoří křížence s naší myší domácí.
Součástí projektu je i soutěž o věcné ceny nazvaná „Poznáváme naše savce“, která bude ve třech věkových kategoriích vyhlášena po dobu trvání výstavy.
Širokou veřejnost zveme na přednášku „Naši savci na začátku 21. století“, kterou nás ve čtvrtek 26. dubna od 17:30 v Muzeu Cheb provede RNDr. Miloš Anděra, CSc.

Reklama

Doporučujeme

Reklama



Reklama