Chebský zpravodaj

  • Chebský zpravodaj
    Každý měsíc přináší programy kin a divadel, informace o výstavách, koncertech v regionu Cheb-Františkovy Lázně-Aš. Možnost účinné inzerce za výhodné ceny.

  • Na cestě ke Spokojenému kraji
    Letos v únoru se do volebního souboje o krajské zastupitelstvo přihlásilo nové hnutí Volba pro Karlovarský kraj...

  • Roste ve vaší obci Strom roku 2016?
    Jubilejní patnáctý ročník celostátní ankety Strom roku opět hledá stromy se zajímavým příběhem. Anketa je příležitostí, jak získat pro...

  • Josef Laufer: Roura od kamen
    „Mnohokrát jsem byl osloven, abych o sobě vydal sepsané spisy, jak je tomu zvykem u lidí s nepřehlédnutelným obličejem. Paměť je věc ošidná...

  • Cesty za sluncem
    Říkal prý J.W.Goethe, že krásná tvář mladého člověka vychází z přirozenosti, kdežto krásný starý člověk je umělecké dílo. Určitě...

Chebáček

Chebský zpravodaj - časopis pro Cheb a okolí

Chebský zpravodaj je kulturně-společenský měsíčník. V každém čísle dále najdete cestopisné seriály, informace o nových knihách, soutěže o hodnotné ceny a mnoho dalších zajímavostí.
Chebský zpravodaj vychází měsíčně v nákladu 10.500 výtisků. 7.000 ks je distribuováno přímo do poštovních schránek firem a domácností v Chebu. Stránky Chebského zpravodaje jsou k dispozici i firmám pro jejich účinnou prezentaci za velmi výhodné ceny. Více zde: Reklama Cheb

Články

Zápis lázeňských měst na seznam UNESCO už není v nedohlednu

publikoval: Jan Novotný

Poprvé se v Karlových Varech sešla ke společnému jednání mezinárodní skupina expertů. Ta má připravovat odborné podklady pro nominaci významných evropských lázní v čele s městy našeho Západočeského lázeňského trojúhelníku (Karlovy Vary, Františkovy Lázně a Mariánské Lázně – poznámka redakce) k zápisu na Seznam světového dědictví UNESCO.

„Předpokládá se, že nominační dokumentace, neboli takzvaný velký paspart, bude zpracována tak, aby v roce 2015 mohla být Českou republikou předložena Centru UNESCO spolu se žádostí o zápis na Seznam UNESCO,“ uvedla mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková. 
Jednání skupiny, které svolalo město Karlovy Vary, navázalo na závěry mezinárodního jednání takzvaného kulatého stolu odborníků na evropské lázně. Akci uspořádal Karlovarský kraj v květnu minulého roku v Karlových Varech a zúčastnili se jí renomovaní odborníci na evropské lázně z Velké Británie, Francie, Spolkové republiky Německo, Belgie a samozřejmě České republiky. „Ustavení skupiny znamená další etapu nominačního procesu, do které se aktivně zapojilo město Karlovy Vary jako leader nejen měst našeho lázeňského trojúhelníku, ale i dalších evropských lázní. Karlovarský kraj ve spolupráci s městem Karlovy Vary zůstává koordinátorem nominace a jako partner je připraven podílet se na dalších aktivitách nominačního procesu zejména v oblasti propagace,“ řekla krajská radní Eva Valjentová.
Po celodenní diskusi se expertní skupina shodla na základních bodech, které ­charakterizují podobu mezinárodní sériové nominace významných minerálních lázní Evropy, a stanovují základní časový harmonogram přípravy nominace. Další jednání komise se uskuteční v polovině června 2012 v anglickém Bathu, který již je památkou na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Jednání by mělo mimo jiné doporučit ministerstvu kultury ČR definitivní výběr lokalit pro sériovou nominaci.
Lázně, které se budou ucházet o sériovou nominaci, musejí být do konce roku 2012 zapsány na národních indikativních seznamech. Nominovány přitom mohou být jen ta lázeňská místa, která mají přírodní minerální prameny. Bude hodnocen také celkový urbanistický koncept měst, architektonická hodnota klíčových lázeňských staveb, mezinárodní věhlas, kulturní a duchovní význam.

Reklama

Doporučujeme

Reklama



Reklama