Chebský zpravodaj

  • Chebský zpravodaj
    Každý měsíc přináší programy kin a divadel, informace o výstavách, koncertech v regionu Cheb-Františkovy Lázně-Aš. Možnost účinné inzerce za výhodné ceny.

  • Na cestě ke Spokojenému kraji
    Letos v únoru se do volebního souboje o krajské zastupitelstvo přihlásilo nové hnutí Volba pro Karlovarský kraj...

  • Roste ve vaší obci Strom roku 2016?
    Jubilejní patnáctý ročník celostátní ankety Strom roku opět hledá stromy se zajímavým příběhem. Anketa je příležitostí, jak získat pro...

  • Josef Laufer: Roura od kamen
    „Mnohokrát jsem byl osloven, abych o sobě vydal sepsané spisy, jak je tomu zvykem u lidí s nepřehlédnutelným obličejem. Paměť je věc ošidná...

  • Cesty za sluncem
    Říkal prý J.W.Goethe, že krásná tvář mladého člověka vychází z přirozenosti, kdežto krásný starý člověk je umělecké dílo. Určitě...

Chebáček

Chebský zpravodaj - časopis pro Cheb a okolí

Chebský zpravodaj je kulturně-společenský měsíčník. V každém čísle dále najdete cestopisné seriály, informace o nových knihách, soutěže o hodnotné ceny a mnoho dalších zajímavostí.
Chebský zpravodaj vychází měsíčně v nákladu 10.500 výtisků. 7.000 ks je distribuováno přímo do poštovních schránek firem a domácností v Chebu. Stránky Chebského zpravodaje jsou k dispozici i firmám pro jejich účinnou prezentaci za velmi výhodné ceny. Více zde: Reklama Cheb

Články

Zesilovače a komba

publikoval: Jan Novotný

V dnešním dílu kuchařky si popíšeme zesilovače a komba pro elektrickou a akustickou kytaru, příp. další akustické nástroje.

Kytarový zesilovač je přístroj, který zesiluje signál produkovaný jakoukoli kytarou opatřenou snímačem. Pomocí reproduktorů je pak zvuk kytary šířen akustickou cestou. Zesilovač je tvořen dvěma částmi - předzesilovačem a koncovým zesilovačem. V předzesilovači lze nastavit barvu zvuku, koncový (výkonový) zesilovač se stará o výkonové zesílení signálu.
Pro akustické nástroje se používá nejčastěji tzv.kombo, to znamená zesilovač a reproduktor zkombinované do jednoho boxu. Zesilovač je nejčastěji tranzistorový, kombo má 1 až dva 8“ širokopásmové reproduktory (někdy 10“) a jeden výškový reproduktor. Kombo má často vstup pro mikrofon a ty dražší mají zabudován buď efektový procesor, nebo jednotlivé efekty, jako je chorus, hall, delay a také často eliminátor zpětné vazby. Do komba lze kromě kytary a mikrofonu zapojit i jiné snímačem opatřené nástroje, jako je mandolína, banjo, ukulele, housle, dobro, apod. Komba se používají nejčastěji o výkonu 30 – 50 Watt. Ze známých značek uveďme výrobce jako Fender, Marshall, Crate, Roland, Laney.
O něco složitější je situace při zesílení elektrické kytary.
Celolampový zesilovač (elektronkový zesilovač) – obsahuje elektronky v předzesilovači (12AX7, ECC83) i v zesilovači (6L6, EL84, EL34). Elektronky jsou součástky, které byly v elektronice nahrazeny tranzistory, protože mají omezenou životnost, jsou náchylné na poškození otřesy. Dnes se používají hlavně v oblasti hudebních zesilovačů, speciálně kytarových zesilovačů, především díky charakteru zvuku, který zesilovač produkuje a kvůli dynamice. Elektronky, zejména výkonové, je nutno častěji měnit a tento typ zesilovače potřebuje specifickou péči (seřízení předpětí (biasu) apod.) a zacházení.
Tranzistorový zesilovač (polovodičový zesilovač) je technologicky jednodušší než lampový zesilovač. Snese horší zacházení a nepotřebuje žádnou speciální údržbu. Jeho zvuk ale není kytaristy tak ceněn, jako zvuk lampového zesilovače, kvůli nedostatku dynamiky, slévání tónů při hře a horší kvalitě zkresleného zvuku.
Hybridní zesilovač (pololampový zesilovač) obsahuje elektronku v předzesilovači a tranzistory v koncovém stupni. Snaží se tak zvukově přiblížit celolampovým zesilovačům.
Modelingový zesilovač pomocí digitálního procesoru modeluje charakteristiku zvuku, čímž se snaží přiblížit různým legendárním modelům zesilovačů. Tyto zesilovače získávají stále více na oblibě. Zejména v kombinaci s lampovou technologií jsou jejich možnosti obrovské.
Hand-made zesilovač je zesilovač, který není vyráběn sériově, ale je vyráběn s velkým (případně kompletním) podílem ruční práce. Charakteristické vlastnosti hand-made výroby jsou: Point-to-point metoda - součástky jsou spojeny přímo (t.j. bez použití plošného spoje), Hand-wire (prodrátování) - místo plošného spoje se součástky spojují klasickými vodiči a na rozdíl od sériové výroby se používají kvalitnější / dražší (mnohdy špatně dostupné) součástky.
U elektrických kytar se používají zesilovače jak ve variantě kombo s 1x12“, nebo 2x12“ reproduktorem, tak i varianta zesilovač zvlášť, tzv.hlava (head) a k ní připojený reprobox s 1x12“, 2x12“, nebo 4x12“ palcovými reproduktory.

Pavel Hartmann
H&K Music Cheb


Reklama

Doporučujeme

Reklama



Reklama