Chebský zpravodaj

  • Chebský zpravodaj
    Každý měsíc přináší programy kin a divadel, informace o výstavách, koncertech v regionu Cheb-Františkovy Lázně-Aš. Možnost účinné inzerce za výhodné ceny.

  • Na cestě ke Spokojenému kraji
    Letos v únoru se do volebního souboje o krajské zastupitelstvo přihlásilo nové hnutí Volba pro Karlovarský kraj...

  • Roste ve vaší obci Strom roku 2016?
    Jubilejní patnáctý ročník celostátní ankety Strom roku opět hledá stromy se zajímavým příběhem. Anketa je příležitostí, jak získat pro...

  • Josef Laufer: Roura od kamen
    „Mnohokrát jsem byl osloven, abych o sobě vydal sepsané spisy, jak je tomu zvykem u lidí s nepřehlédnutelným obličejem. Paměť je věc ošidná...

  • Cesty za sluncem
    Říkal prý J.W.Goethe, že krásná tvář mladého člověka vychází z přirozenosti, kdežto krásný starý člověk je umělecké dílo. Určitě...

Chebáček

Chebský zpravodaj - časopis pro Cheb a okolí

Chebský zpravodaj je kulturně-společenský měsíčník. V každém čísle dále najdete cestopisné seriály, informace o nových knihách, soutěže o hodnotné ceny a mnoho dalších zajímavostí.
Chebský zpravodaj vychází měsíčně v nákladu 10.500 výtisků. 7.000 ks je distribuováno přímo do poštovních schránek firem a domácností v Chebu. Stránky Chebského zpravodaje jsou k dispozici i firmám pro jejich účinnou prezentaci za velmi výhodné ceny. Více zde: Reklama Cheb

Články

Z Chebu křížem krážem

publikoval: Jan Novotný

V lednu 2006 zahájilo Krajské muzeum Cheb 2. cyklus přírodovědných a cestopisných přednášek nazvaný „Z Chebu křížem krážem“. Cílem přednášek je přiblížit návštěvníkům krajinu, přírodu, kulturu a život v různých oblastech světa. Nejde jen o klasické cestopisy, přednášejícími jsou odborníci z různých přírodovědných oborů – zoologové, botanici, antropologové, archeobiologové apod., kteří nám přiblíží nejen popisovanou část světa jako takovou, ale také nás nechají nahlédnout do problematiky oborů, které studují.

Přednášky se konají vždy ve čtvrtek od 17.30 hodin ve Valdštejnské obrazárně Krajského muzea Cheb.
Čtvrtá a poslední přednáška se koná 6. dubna, kdy nás „Za květy Kanárských ostrovů“ zavedou RNDr. Jan Suda, Ph.D. (Katedra botaniky PřF UK Praha) a RNDr. Jiří Brabec (Krajské muzeum Cheb).

RNDr. Jan Suda, Ph.D. vystudoval obor systematika a ekologie cévnatých rostlin na Přírodovědecké fakultě UK Praha. Od roku 1997 působí na katedře botaniky PřF UK Praha (tajemník katedry 2001–2005, vedoucí oddělení cévnatých rostlin – od r. 2005). Současně pracuje v Botanickém ústavu Akademie věd ČR, kde je vedoucím Laboratoře průtokové cytometrie. Ve svých odborných pracích se zabývá systematikou a ekologií rostlin ve vztahu ke struktuře a velikosti jejich genomu a květenou středomoří (zejména Balkánského poloostrova a Makaronésie). Je členem redakční rady časopisu Živa, kde publikuje mnohé popularizační články. V uplynulých 10 letech se zúčastnil několika botanických expedic, mimo řady evropských zemí např. do Turecka, Venezuely, Jihoafrické republiky a na Kanárské ostrovy.

Přiložená fotografie:
Dominantou kanárského ostrova Tenerife je třetí největší sopka na světě Pico del Teide (3 715 m n. m.), která je zároveň nejvyšší horou Španělska.

Reklama

Doporučujeme

Reklama



Reklama